Üretra darlığını hangi bölüm tedavi eder?
Kadın ürolojisi alanında çok deneyimli bir ürolog olan Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, üretra darlığı hastalığının ürolojisinin bilim sahasına dahil olduğunu ve üretra darlığı tespit edilen hastaların mutlaka ürolog tarafından tedavi edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Çünkü üretra darlığı, üretranın fizyolojisini ve anatomisini detaylı olarak inceleyip öğrenmiş olan üroloji uzmanı doktorlar tarafından tedavi ve gerekiyorsa ameliyat edilmelidir.
Üretra darlığı tekrar eder mi?
Erkek hastalarda özellikle, bazı durumlarda üretra darlığı hastalığı ameliyat sonrasında bile tekrar oluşabilir. Bu durumda, sebep daha çok idiyopatik olup hastanın kendi dokularının fibrotik sürece abartılı yanıt vermiş olup üretranın etraf dokularla etkileşiminin normal sürecin dışında uzun süre devam etmesine bağlıdır. Özellikle prostat kanseri ameliyatı sonrasında üretra darlığı iyatrojenik olup tekrarlayan internal üretrotomi ameliyatları ya da perineal üretroplasti yani açık üretroplasti denen ameliyatın uygulanmasını gerektirebilir.
Üretra darlığı ne zaman ameliyat edilmeli?
Kadın ürolog Dr Ayşe Dikmen, üretra darlığının vücudun normal işeme fonksiyonlarını tehdit eden bir surum olması nedeniyle, üretra darlığı tespit edilir edilmez, tedavi edilmesini yani auygun şartlarda gereken teknikle ameliyat edilmesini önermektedir. Bilindiği gibi, üretra darlığı ileri düzeydeyse, üroflowmetri ve ürodinami testleri yapılarak hastanın ek mesane fonksiyon bozukluğu olup olmadığı ortaya konmalı ve eğer ürodinamide mesanede nörojenik disdonksiyon saptanmışsa, hem üretra darlığı hem de nörojenik mesane hastalığının ortak çözümünü sağlayacak bir tedavi, ameliyat yöntemiyle çözüm bulunmalıdır.